VESA

vesa-(1).jpgMi az a VESA?

Lehet, hogy miközben a megfelelő tartó konzolt kereste a Tv-készülékéhez, az eladó azzal a meglepő kérdéssel fordult Önhöz: „No és milyen VESA szabványa?” ... A VESA adat ugyanis a készülék tömegével együtt alapvető adat TV-tartó vagy állvány vásárlása esetén.


A modern televíziók és monitorok mai gyártói már előre számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a megvásárolt készüléket egy tartóval a falra akarja erősíteni vagy állványra akarja rögzíteni. Ezért már a gyártáskor ellátja a hátoldalát csavarmenetes nyílásokkal. Ez persze praktikus. A bökkenő az, hogy a nyílások elhelyezése (vagyis távolságuk egymástól) az egyes készüléktípusoknál különbözik, és éppen erre a tényre kell
tekintettel lenni a tartó vagy állvány kiválasztásánál.

Ahhoz, hogy tudja, melyik tartót válassza televíziójához, tudnia kell a televízió ú. n. VESA adatát (találkozhat VESA STANDARD és VESA NORMA elnevezéssel is). Ez megadja az lyuktávolságot – vagyis a készülék hátoldalán lévő szerelőnyílások függőleges és vízszintes távolságát – és meghatározza, milyen típusú tartó vagy állvány való a készülékéhez.

Ha tehát a televíziója címkéjén a 400x300 mm VESA megjelölést találja, azt jelenti, hogy a vízszintes távolság 400 mm a függőleges pedig 300 mm. A televíziójához tehát olyan tartót vagy állványt kell használnia, amelyik a VESA 400x300-hoz illeszkedik.